Leraren

Er geven meerdere mensen les bij Aikidojo Poort. Hieronder vind je meer informatie over hun persoonlijke drijfveren.

Voor achtergrond informatie over het Japanse woord voor leraar, sensei, klik hier.

 

Hoofdleraar:

Maarten Heinsius

Aikido Leraar Almere Maarten
Maarten Heinsius

Maarten is de hoofdleraar bij Aikidojo Poort. In 1995 is hij begonnen met aikido in Almere bij Erik Louw. Zowel in Almere als in Amsterdam maakte hij lange tijd deel uit van de vaste bezetting op de mat. In 2006 is Maarten in de school van Erik begonnen aikido les te geven in Almere.

In 2007 heeft Maarten een jaar in Japan gewoond om de Japanse taal en cultuur te leren en zich nog verder te verdiepen in aikido. Na dit jaar heeft hij nog enkele jaren in het Verenigd Koninkrijk gewoond voor zijn studie. Gedurende deze reizen heeft hij met veel plezier kennis gemaakt met verschillende stijlen van aikido en deze beoefend en heeft hij in verschillende dojo les gegeven.

In 2013 is Maarten teruggekomen naar Nederland en is hij opnieuw les gaan geven in de dojo van Erik in Almere. Datzelfde jaar heeft hij de opleiding tot erkend Aikido Leraar niveau 3 gevolgd bij Aikido Nederland. Maarten heeft sandan (de derde zwarte band). Naast aikido heeft hij ook nog enkele andere krijgskunsten beoefend – waarvan Katori Shinto Ryu en Wu-stijl Tai-Chi de voornaamsten zijn.

Maarten is chiropractor en heeft een grondige kennis van het menselijk lichaam. Dit uit zich in zijn aikido lessen, waarin hij veel aandacht besteedt aan veiligheid en de reden dat aikido technieken werken.

 

Assistent leraren:

Laura van der Weide

Aikido Almere Laura van der Weide
Laura van der Weide

Als assistent-leraar is Laura betrokken bij zowel de jeugd- als volwassenlessen bij Aikidojo Poort. Vanaf haar zesde beoefende Laura in Almere-Buiten jazz- en balletdans, geboeid door de gecontroleerde, gracieuze bewegingen van het dansen. Op haar 13e ontdekte zij aikido, waar ze meteen gegrepen werd door de sierlijkheid en effectiviteit waarmee deze krijgskunst tegelijkertijd krachtig en zacht kan zijn. De eerste jaren trainde zij in Almere-Stad onder Erik Louw, en later onder Maarten Heinsius.

Voor Laura betekent Aikido het ontwikkelen van zelfkennis en hiermee bewust de eigen persoon blijven uitdagen. In het beoefenen van aikido streeft Laura er naar om de sierlijkheid die zij geleerd heeft tijdens haar danscarrière terug te laten komen in de zelfverdediging. Ook vindt ze het bijzonder om te zien hoe kleine bewegingen van de een, een groot effect kunnen hebben op de trainingspartner.

Laura studeert geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar zij tevens werkzaam is als EHBO-instructeur.

 

Hanneke Rijnders

Aikido Almere Hanneke Rijnders
Hanneke Rijnders

Na enige jaren aikido getraind te hebben is Hanneke terecht gekomen bij Erik Louw sensei. Hier vond Hanneke haar stroming binnen aikido. De ronde bewegingen en flow verbergen veel kracht en de sterkte technische kennis van Erik Louw boden Hanneke het platform om haar aikido verder te ontdekken. Met veel plezier blijft Hanneke de lessen van Erik volgen. In januari 2016 is Hanneke tevens bij Aikidojo Poort gaan trainen, waar zij ook assisteert tijdens de volwassen- en jeugdlessen.

In aikido ziet Hanneke de uitdaging van het leren. Met iedere trainingspartner is het een zoektocht om de techniek op een juiste manier uit te voeren, effectief en zonder spierkracht. Deze zoektocht gaat zij graag met iedereen (jeugd en volwassenen) aan. Naast aikido is Hanneke ook lerende in de traditionele Japanse zwaardstijl Katori Shinto Ryu, dat ook haar enthousiasme voor wapens binnen aikido heeft aangewakkerd.

Hanneke zet zich ook in voor de overkoepelende aikido bond Yuwakai, waar zij de rol van secretaris vervult. Tevens is Hanneke de vertrouwenscontactpersoon van Aikidojo Poort. Klik hier voor meer informatie over haar rol als vertrouwenspersoon.

In het dagelijks leven is Hanneke werkzaam als secretariaatsmedewerker van een van de examencommissies binnen de Hogeschool van Amsterdam en vervult zij de rol van BHV-er.