Examens

Twee keer per jaar worden er vanuit onze club aikido examens georganiseerd. Dit zijn speciale momenten waar je wordt gevraagd om samen met een partner oefeningen uit te voeren die worden afgeroepen door de leraar.

Veel mensen vinden de examens een beetje spannend, dat is niet nodig. Je leraar heeft een goed beeld van jouw kunnen en bepaalt of je examen mag doen. Niet alleen je prestatie tijdens de examens wordt gewogen, ook je ontwikkeling en inzet in de periode voor de examens tellen mee.

Als je geen examen mag doen zijn de examens nog steeds leuk om bij te wonen! Je kunt je clubgenoten helpen door uke te zijn, of door mentale steun te geven en lekker mee te trainen.

Kyu en Dan examens

Aikido Examens Jeugd
Aikido Examen voor Kinderen

De gradering volgt het Japanse kyu- en dan-graden systeem. Je begint zonder kyu-graad (mukyu, “geen graad”), en je eerste examen zal voor een hoge kyu graad zijn (6e kyu voor volwassenen, 12e kyu voor de jeugd). De kyu-graden tellen af, tot je bij de 1e kyu bent. Op dat moment ga je je voorbereiden op je eerste dan examen (shodan, “begin-dan”), waarna nog meer dan-examens volgen. Dan-graden tellen op. Zodra je je shodan hebt gehaald mag je een zwarte band en hakama dragen.

De aikido examens voor de Kyu-graden worden in onze dojo gehouden. Je wordt beoordeeld door de leraren van Aikidojo Poort. Om het niveau van de volwassen examens te borgen komt er ook een leraar van buitenaf meekijken. Onze vaste externe examinator is Dick Willems, dojohouder van Aikidojo in Amsterdam.

De aikido examens voor de Dan-graden worden centraal afgenomen op bondsniveau. Dit gebeurt 1 keer per jaar en de gradering wordt ter goedkeuring naar de Hombu Dojo in Japan gestuurd. Zij registreren alle officiële dan-graden wereldwijd.

Voorbereiden

Om examen te mogen doen moet je serieus trainen en de exameneisen kennen, deze vind je onderaan de pagina. In zijn algemeenheid geldt “geen namen, geen examen”. Print de eisen desnoods uit en leer ze goed, eventueel thuis.

De laatste lessen voor het examen zullen in het teken staan van de voorbereiding. Een deel van de les is dan gereserveerd om op je eigen niveau te trainen, waar mogelijk met mensen van hetzelfde niveau.

Als je vragen hebt over een specifieke techniek kun je altijd bij de leraar terecht voor of na de les.

Aikido Examens
Aikido dan-examen

Exameneisen:

Voor de aikido examens bij Aikidojo Poort gaan we uit van de volgende exameneisen:

6e kyu
5e kyu
4e kyu
3e kyu
2e kyu
1e kyu
Alle niveaus