Leraren

Er geven meerdere mensen les bij Aikidojo Poort. Naast de hoofdleraar, Maarten Heinsius-van der Weide, zijn er een aantal leraren die structureel lessen verzorgen. Ook mogen we bij Aikidojo Poort rekenen op een grote groep leraren die incidenteel les geven, bijvoorbeeld in vakanties. Alle leraren hebben de rijkserkende aikido leraren opleiding gevolgd. Alle leraren en andere vrijwilligers wordt gevraagd een VOG te overleggen.

Hieronder vind je meer informatie over de leraren en hun persoonlijke drijfveren.

Voor achtergrond informatie over het Japanse woord voor leraar, sensei, klik hier. Om contact op te nemen met de leraar klik hier.

Hoofdleraar:

Maarten Heinsius-van der Weide

Aikido Almere Leraar Maarten
Maarten Heinsius

Maarten is de hoofdleraar van Aikidojo Poort. In 1995 is hij begonnen met aikido in Almere Stad bij Erik Louw. Zowel in Almere als in Amsterdam maakte hij lange tijd deel uit van de vaste bezetting op de mat. In 2006 is Maarten in de school van Erik begonnen aikido les te geven in Almere.

In 2007 heeft Maarten een jaar in Japan gewoond om de Japanse taal en cultuur te leren en zich nog verder te verdiepen in aikido. Na dit jaar heeft hij nog enkele jaren in het Verenigd Koninkrijk gewoond voor zijn studie. Gedurende deze reizen heeft hij met veel plezier kennis gemaakt met verschillende stijlen van aikido en deze beoefend. Ook heeft hij in verschillende dojo les gegeven.

Maarten is in 2013 teruggekomen naar Nederland en is meteen opnieuw les gaan geven in de dojo van Erik in Almere. Maarten heeft yondan (de vierde zwarte band) en heeft de opleiding tot erkend Aikido Leraar niveau 4 van Aikido Bond Nederland gevolgd. Naast aikido heeft hij ook nog een aantal andere krijgskunsten beoefend – waarvan Katori Shinto Ryu en Wu-stijl Tai-Chi de voornaamsten zijn.

In 2016 is Maarten samen met enkele anderen begonnen met Aikidojo Poort. Daarnaast is hij lange tijd lid geweest van de evenementen commissie van de aikido bond Yuwakai, waar hij hielp met het organiseren van stages en centrale trainingen. Sinds 2018 is Maarten een van de leraren van het Talentontwikkelingsprogramma van de overkoepelende Aikido Bond Nederland. Zelf geeft Maarten les tijdens de opleiding tot Aikido Leraar niveau 2 van Aikido Bond Nederland.

Maarten is chiropractor en heeft een grondige kennis van het menselijk lichaam. Dit uit zich in zijn aikido lessen, waarin hij veel aandacht besteedt aan veiligheid en de reden dat aikido technieken werken.

Vaste leraren team:

Hanneke de Jager-Rijnders

Aikido Almere Hanneke Rijnders
Hanneke de Jager-Rijnders

Na enige jaren aikido getraind te hebben is Hanneke terecht gekomen bij Erik Louw sensei. Hier vond Hanneke haar stroming binnen aikido. De ronde bewegingen en flow verbergen veel kracht en de sterke technische kennis van Erik Louw boden Hanneke het platform om haar aikido verder te ontdekken. In januari 2016 is Hanneke tevens bij Aikidojo Poort gaan trainen, waar zij regelmatig de volwassen- en jeugdlessen voor haar rekening neemt. Hanneke heeft in 2019 de opleiding Aikido Leraar niveau 2 van Aikido Bond Nederland afgerond en heeft sandan (de derde zwarte band).

In aikido ziet Hanneke de uitdaging van het leren. Met iedere trainingspartner is het een zoektocht om de techniek op een juiste manier uit te voeren, effectief en zonder spierkracht. Deze zoektocht gaat zij graag met iedereen (jeugd en volwassenen) aan. Naast aikido is Hanneke ook lerende in de traditionele Japanse zwaardstijl Katori Shinto Ryu, dat ook haar enthousiasme voor wapens binnen aikido heeft aangewakkerd.

Hanneke heeft lange tijd de rol van secretaris vervult voor Yuwakai. Tevens is Hanneke de vertrouwenscontactpersoon van Aikidojo Poort. Klik hier voor meer informatie over haar rol als vertrouwenspersoon.

In het dagelijks leven is Hanneke werkzaam als secretariaatsmedewerker van een van de examencommissies binnen de Hogeschool van Amsterdam en vervult zij de rol van BHV-er.

Onno Frings

Aikido Almere Leraar
Onno Frings

Onno is in 1997 begonnen met aikido bij Robin Huurman in Almere Stad. Nadat de school werd overgenomen door Erik Louw in 2000, heeft hij jarenlang bij Erik getraind en is hij samen met Chiel de Jager 13 jaar lang verantwoordelijk geweest voor de kinderlessen bij Aikidojo Almere.

In 2016 heeft Onno van Aikidojo Poort zijn thuisbasis gemaakt, en we zijn ontzettend blij in zijn kennis en kunde te kunnen delen. Ook bij Aikidojo Poort verzorgt Onno jeugdlessen, standaard op dinsdag avond. Daarnaast geeft Onno ook met regelmaat les tijdens de overige lessen.
Onno is een zeer stabiele factor op de mat en vindt het leuk om zowel rustig en geconcentreerd te trainen met beginners, als om de gevorderde jongeren op fysiek en technisch gebied uit te dagen. Onno heeft in 2019 de opleiding Aikido Leraar niveau 2 van Aikido Bond Nederland afgerond en heeft nidan (de tweede zwarte band).

Onno is technisch tekenaar in de installatie techniek en werkt bij De BIM Creators als BIM Coördinator. Onno is getrouwd en is vader van een dochter en zoon.

Laura Heinsius-van der Weide

Aikido Almere Laura van der Weide
Laura Heinsius-van der Weide

Als leraar is Laura betrokken bij zowel de jeugd- als volwassenlessen bij Aikidojo Poort. Laura geeft met regelmaat les op donderdag aan zowel de tieners als de volwassenen. Ook is zij sinds 2019 actief als assistent-leraar bij het Talentontwikkelingsprogramma van Aikido Bond Nederland. Vanaf haar zesde beoefende Laura in Almere-Buiten jazz- en balletdans, geboeid door de gecontroleerde, gracieuze bewegingen van het dansen. Op haar 13e ontdekte zij aikido, waar ze meteen gegrepen werd door de sierlijkheid en effectiviteit waarmee deze krijgskunst tegelijkertijd krachtig en zacht kan zijn. De eerste jaren trainde zij aikido in Almere-Stad onder Erik Louw, en later onder Maarten Heinsius.

Voor Laura betekent aikido het ontwikkelen van zelfkennis en hiermee bewust de eigen persoon blijven uitdagen. In het beoefenen van aikido streeft Laura er naar om de sierlijkheid die zij geleerd heeft tijdens haar danscarrière terug te laten komen in de zelfverdediging. Ook vindt ze het bijzonder om te zien hoe kleine bewegingen van de een, een groot effect kunnen hebben op de trainingspartner. Laura heeft in 2023 de opleiding Aikido Leraar niveau 2 gevolgd en heeft sandan (de derde zwarte band).

Laura is arts in het ziekenhuis en is tevens jarenlang werkzaam geweest als EHBO-instructeur.

Ad Hagenaar

Ad Hagenaar

Ad is de nestor van de dojo. Hij heeft in het verleden aan judo gedaan en begon in 2014 met aikido bij Erik Louw. Daar kreeg hij vaak les van Maarten Heinsius sensei. Bij de start van Aikidojo Poort is Ad dan ook met Maarten meegekomen om samen het avontuur van een nieuwe dojo aan te gaan.

De schoonheid van de gevechtskunst, en met name dat aikido gericht is op mentale en fysieke ontplooiing, spreekt Ad bijzonder aan. Geen competitie, maar elkaar helpen bij de persoonlijke ontwikkeling, in harmonie met elkaar en je omgeving is belangrijk. Ad ziet aikido dan ook als teamsport, je doet het samen.

Zijn motto is “als je spierkracht gebruikt doe je iets verkeerd”; het trachten te doorgronden van het geheim van de mentale controle ziet hij als een fascinerend en eindeloos leerproces.

Geconfronteerd met beperkingen heeft Ad ervaren dat je met de energie van aikido en de hulp van vrienden en vriendinnen tegenslag het hoofd kunt bieden. Hij vindt het leuk om mensen te stimuleren en is een inspiratie voor velen.

Ad geeft de beginnersles op donderdagavond en helpt ook regelmatig op de andere dagen mee bij de jeugd- of volwassenlessen. Ad heeft in 2023 de opleiding Aikido Leraar niveau 2 afgerond en heeft shodan (de eerste zwarte band).

Ad heeft als officier gewerkt bij Defensie, waar hij ook ervaren heeft dat mentale kracht vaak een bepalende factor is wanneer je wordt geconfronteerd met geweld.

Overige leraren:

Emma Beemsterboer

Aikido Almere Emma Beemsterboer
Emma Beemsterboer

Emma is begonnen met aikido in Purmerend onder Ernst Vinjé. Na een aantal jaar is zij overgestapt naar Aikidojo Haarlem, waar ze traint onder Martijn Duchatteau. Sinds 2016 traint Emma ook in Almere, bij Aikidojo Poort, waar ze tevens onderdeel is van het team van leraren en meehelpt met de jeugdlessen. Daarnaast helpt ze bij Aikidojo Schagen met de jeugdlessen. Emma heeft de opleiding Aikido Leraar niveau 2 van Aikido Bond Nederland in 2019 afgerond.

Vooral de toegankelijkheid van het aikido spreekt Emma erg aan. Iedereen kan aikido doen, ongeacht de eigen fysieke gesteldheid. Je traint met elkaar en leert van elkaar, en het maakt niet uit hoe ver je in je aikido training bent. Emma staat dan ook altijd klaar om nieuwe mensen de weg naar de mat te laten vinden. Met haar zorgzaamheid en bedrevenheid in de verschillende aikido stijlen die zij beoefend heeft is zij altijd een welkome verschijning op de mat.

Emma werkt als verpleegkundige in een zorgboerderij voor mensen met dementie. Daarnaast is Emma regelmatig in de paardenstal te vinden.

André Luyer

Aikido Leraar Almere André Luyer
André Luyer

André is in 2000 begonnen met aikido bij Robin Huurman in Almere Stad, en heeft daarna jarenlang bij Erik Louw getraind. Vanaf 2003 heeft André naast aikido ook Katori Shinto Ryu beoefend onder Erik Louw, vanaf het eerste moment dat Erik Louw daarin les gaf in Almere. Met de kennis van deze zwaardkunst werd ook de logica achter diverse technieken in aikido duidelijker, wat hielp bij het verbeteren van zijn aikido.
André trainde lange tijd in Almere en Amsterdam, en heeft een aantal jaar structureel volwassen lessen gegeven bij Aikidojo Almere, wat hij nu nog incidenteel doet. Ook regelde hij voor Erik veel organisatorische zaken in Almere, zoals de zaalhuur. André heeft sandan (de derde zwarte band) en heeft in 2015 de opleiding tot erkend Aikido Leraar niveau 2 van Aikido Bond Nederland afgerond.

In 2017 heeft André van Aikidojo Poort zijn thuisbasis gemaakt, toen vanwege omstandigheden trainen in Amsterdam niet meer mogelijk was.

André werkt in de IT als Performance Consultant en geeft regelmatig trainingen, presentaties en is spreker op internationale congressen. Spreken voor grote groepen was iets dat hij voor aikido ontzettend moeilijk vond. Een mooi voorbeeld van hoe wat je leert op de mat ook daarbuiten bruikbaar is.

Nick Jonker

Nick Jonker

Nick is op zijn zesde begonnen met aikido in Almere bij Erik Louw. Dankzij een vader bij de politie had hij al op jonge leeftijd interesse in het geweldloos oplossen van conflicten. Nick groeide met zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen al snel uit tot een stabiele factor op de mat. Door de rust die Nick uitstraalt sprong hij ook in het oog als assistent-leraar, een rol die hij met veel plezier en verve vervult. In 2016 is Nick hoofdzakelijk bij Aikidojo Poort gaan trainen, waar hij tevens helpt met de jeugdlessen. In 2019 heeft Nick de opleiding Aikido Leraar niveau 2 van Aikido Bond Nederland afgerond en heeft shodan (de eerste zwarte band).
Naast aikido heeft Nick ook een aantal jaar jiu-jiutsu en scouting beoefend. Uiteindelijk heeft hij de touwen in de wilgen gehangen en besloten alleen nog mensen in de knoop te leggen op de tatami.

Nick is Freelance Lichttechnicus en AV-Engineer bij TSRAV.