Aikido voor jeugd

Aikido voor jeugd in Almere Poort
Aikido voor kinderen in Almere Poort

Aikido is een Japanse verdedigingskunst die ook uitermate geschikt is voor kinderen en jeugdigen. Bij aikido leer je om jezelf te verdedigen zonder spierkracht te gebruiken of de ander pijn te doen. Je gebruikt de kracht van de ander en het maakt daarom niet uit of je groot of klein bent, een jongen of een meisje, aikido is geschikt voor iedereen.

Aikido is goed voor je motoriek, balans, zelfvertrouwen en concentratie. Je leert om veilig te vallen (rollen) en jezelf te beschermen met technieken. Er zijn geen wedstrijden, het is niet belangrijk wie er beter is, het is belangrijk dat we samen beter worden en plezierig met elkaar omgaan. Hierdoor leer je om jouw eigen uitdagingen te overwinnen.

Bij Aikidojo Poort hebben we twee leeftijdsgroepen voor de jeugd:

  • Kinderen (6-12)
  • Tieners (12-16)

Kinder Aikido

Ademhalingsoefening Aikido Almere

Bij de kinder aikido lessen ligt de nadruk op samenwerken, respect hebben voor elkaar, concentratie en “valbreken”, het veilig neerkomen op de grond. In de meeste gevallen betekent dit rollen. De koprol die veel kinderen bij gym leren, is erg belastend voor het hoofd en de rug. Bij aikido leren wij je om op minder belastende manier te rollen, door de schouder-rol (“judorol”). Tijdens de aikido lessen leer je zowel vooruit als achteruit rollen. Wanneer je de basisrol beheerst, leren wij jou ook om vanuit andere posities te rollen: over een bok, met het verkeerde been voor en nog veel meer!

Daarnaast leer je in tweetallen basistechnieken uitvoeren, en belangrijker: letten op elkaars veiligheid. Je ontwikkelt je zelfvertrouwen en motoriek. Aan het einde van de les is er meestal ruimte voor leerzame spelletjes, waar balans een belangrijk element is.

Tiener Aikido

Kinder Aikido Tiener Aikido Almere

In de tiener aikido les worden veel technieken behandeld die ook in de volwassen aikido les naar voren komen. De technieken zijn ingewikkelder en de valbreek methodes uitdagender.

Toch is er een belangrijk verschil met volwassenen; het tiener skelet. Omdat de gewrichten nog niet volgroeid zijn moet  er uiterst voorzichtig mee omgegaan worden. Een aantal klemmen leren de tieners daarom pas als ze ouder zijn, of met één op één begeleiding van de leraren van Aikidojo Poort.  

Extra uitdaging

Talentontwikkeling programma ukemi training
Een TO training in Papendal

Meerdere leraren van Aikidojo Poort zijn als kind of tiener begonnen, en weten als geen ander dat sommige kinderen extra uitdaging kunnen gebruiken. Bij Aikidojo Poort doen we verschillende dingen om de jeugd uit te blijven dagen.

Soms zal de leraar aangeven dat het vervroegd mogelijk is om door te stromen naar een volgende groep. Belangrijke aspecten die hierbij beoordeeld worden zijn inzet, concentratie en bovenal veiligheid.

Daarnaast doen we mee aan het Talentontwikkeling programma van Aikido Bond Nederland. Dit is een programma speciaal voor de jeugd die net wat meer uitdaging wil. Het brengt enthousiaste en talentvolle jeugd uit heel Nederland samen om op hoog niveau te kunnen trainen met leeftijdsgenoten.

Ben je tussen de 6 en 16 en heb je zin om een keer te komen kijken? Neem dan contact met ons op.