Geschiedenis van aikido

Morihei Ueshiba, grondlegger van Aikido
Morihei Ueshiba, grondlegger van Aikido

Aikido is in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld in Japan door Morihei Ueshiba. Hij had veel ervaring met verschillende krijgskunsten en werd geïnspireerd door een spirituele Shinto stroming. In het begin had aikido nog veel weg van (traditioneel) jiu-jiutsu, maar na de tweede wereldoorlog ontwikkelde het zich steeds meer tot de zachtere kunst die het nu is.

Samen met een aantal trouwe leerlingen bouwde Ueshiba (“Osensei”) een grote dojo in Tokyo, welke na de oorlog de Hombu Dojo (het hoofdkwartier) van de stichting Aikikai zou worden. Hij gaf hier les samen met zijn trouwste leerlingen. Het gebouw is meerdere keren vernieuwd en er wordt nog steeds les gegeven door zijn kleinzoon, Moriteru Ueshiba, de huidige Doshu. Vanuit de Hombu Dojo zijn Japanse leraren eropuit gestuurd om les te geven en aikido over de wereld te verspreiden.

Aikido is een van de meest beoefende Japanse krijgskunsten maar geniet een stuk minder bekendheid dan wedstrijdsporten als judo en karate. Kom ook kijken of het iets voor je is en doe mee met twee gratis proeflessen!