Kleding

Bij aikido dragen we een traditioneel Japans trainingspak (dougi of keikogi), in de volksmond vaak judopak genoemd. Deze pakken zijn normaal gesproken wit, hoewel er ook bijvoorbeeld blauwe varianten zijn. Het jasje draag je altijd links over rechts en knoop je vast met een band (obi). Bij de volwassenles draag je een witte band, totdat je de zwarte band behaald hebt. Bij de kinderles werken we met gekleurde banden, net als bij judo.

Als je de zwarte band behaald hebt draag je ook nog een hakama over je pak. Dit is een Japanse plooibroek zoals vroeger werd gedragen door de samurai. Hakama zijn verkrijgbaar in allerlei donkere kleuren, maar voor aikido wordt in principe gekozen voor zwart of donkerblauw (indigo).

Kijk hier voor tips over hoe je je band moet knopen.

Wanneer je voor het eerst komt trainen hoef je je hier allemaal geen zorgen om te maken en kun je gewoon een t-shirt en losse broek dragen. Let erop dat de broek over je knieën valt en dat er geen ritsen op je enkels zitten, daar kun je jezelf aan bezeren. Op den duur is een pak wel vereist. Voor meer informatie kun je bij de leraar terecht.