Buigen is DE Japanse uiting van respect. Het is niet voor niets dat deze twee woorden in het Japans homoniemen zijn (een woord met twee betekenissen). Een buiging wordt dan ook in allerhande situaties gebruikt. Bijvoorbeeld om te danken, te groeten, spijt te betuigen, etc. Ook binnen aikido wordt er veel gebogen. Bijvoorbeeld aan het begin en einde van een les, bij het betreden en verlaten van de mat, aan het begin en einde van een oefening, en sommige mensen groeten zelfs elke keer dat zij wisselen van rol (uke-tori).
Er zijn verschillende manieren van buigen, en in het algemeen geldt hoe dieper hoe beleefder. In de traditioneel hiërarchische Japanse samenleving is het gebruikelijk dat de persoon die lager in aanzien staat dieper buigt. Groet altijd met een rechte rug en op zodanige afstand dat een ander je niet meteen op je hoofd kan slaan.
Zittend
Zittend (op je knieën) groet je door je beide handen in een driehoek op de grond te leggen en voorover te buigen. Het netste is om eerst je linkerhand en dan je rechterhand neer te leggen. Zittend groeten wordt vooral gedaan als men reeds zit, bijvoorbeeld aan het begin en einde van de training, of wanneer men in suwariwaza traint.
Afhankelijk van de lokale etiquette kan het zijn dat mensen aan het einde van een oefening gaan zitten om af te groeten. Echter, bij Aikidojo Poort, en veel andere plekken, gebeurt dit normaliter staand.
Staand
Staand groet je door je handen op je bovenbenen te leggen en voorover te buigen. Het netste is om te groeten met je handen aan de buitenkant van je bovenbenen, aan de voorkant mag in veel gevallen ook.
Commando
Een veel gehoord commando in een dojo is “Rei!” (spreek uit “ree”). Dit is een teken dat er gegroet moet worden. Soms wordt er nog gespecificeerd waarheen gegroet moet worden, zoals tijdens examens. De meest voorkomende drie richtingen zijn: