Examens

Twee keer per jaar worden er examens georganiseerd. Dit zijn speciale lessen waar je wordt gevraagd om samen met een partner oefeningen uit te voeren die worden afgeroepen door de leraar. Veel mensen vinden de examens een beetje spannend, dat is niet nodig. Je leraar heeft een goed beeld van jouw kunnen en bepaalt of je examen mag doen. Niet alleen je prestatie tijdens de examens wordt gewogen, ook je ontwikkeling en inzet in de periode voor de examens tellen mee. Als je geen examen mag doen zijn de examens nogsteeds leuk om bij te wonen. Je kunt je clubgenoten helpen door uke te zijn, of door mentale steun te geven en lekker mee te trainen.

De gradering volgt het Japanse kyu- en dan-graden systeem. Je begint zonder kyu-graad (mukyu, “geen graad”), en je eerste examen zal voor een hoge kyu graad zijn (6e kyu voor volwassenen, 12e kyu voor de jeugd). De kyu-graden tellen af, tot je bij de 1e kyu bent. Op dat moment ga je je voorbereiden op je eerste dan examen (shodan, “begin-dan”), waarna nog meer dan-examens volgen. Dan-graden tellen op.

Om examen te mogen doen moet je serieus trainen en de exameneisen kennen, deze vind je onderaan de pagina. In zijn algemeenheid geldt “geen namen, geen examen”. Print de eisen desnoods uit en leer ze goed, eventueel thuis.

Als je vragen hebt over een specifieke techniek kun je altijd bij de leraar terecht voor of na de les.

Aikido examen

Exameneisen:

6e kyu
5e kyu
4e kyu
3e kyu
2e kyu
1e kyu
Alle niveaus